O ROSJANACH
Rosjanie to naród przesądny, gburowaty przy pierwszym spotkaniu i kochający zabawę. Najważniejsze dla Rosjanina są świeta państwowe czyli dni wolne od pracy, w które mozna spotkac się z bliskimi i znajomymi przy wspólnym stole bądź wyjść na paradę, fajerwerki, koncerty. Dobra zabawa i miłe spędzenie wolnego czasu czesto z wielka przesadą to główna cecha narodowa Rosjan. Rosjanie wszystko obchodzą z pompa – hucznie i efektownie. Na każdych obchodach prawie każdego wydarzenia czy to z zycia prywatnego czy ogólnonarodowego pojwaia się słynna rosyjska wodka w wielkich ilościach, a troszke później wspólne śpiewy, tańce, całusy i bratanie się do rana. Każdy szanujący się Rosjanin jako rzeczy swiętej przestrzega kilkudniowego obchodzenia Nowego Roku, chodzenia do ruskiej bani, zajadania kawioru i chałwy czy pestek słonecznika. Rytualem jest również co kilkutygodniowe wybieranie się na daczę – wypad na działke poza miasto w celach rekreacyjnych. Latem zawsze wyjeżdza na „juga-morja”. Każdy rosjanin nie jest przesadnie religijny, ale stara się udawać czysto w dobrych intencjach, że jest wiary prawosławnej.
MATRIOSZKI
matrioszki Matrioszka to rosyjska zabawka, składająca się z drewnianych lalek, z których każda jest mniejsza od poprzedniej; są wydrążone tak, by można było wkładać jedną w drugą. Laleczki są u góry zaokrąglone, cylindryczne, na ogół ręcznie malowane; Wizerunki Przedstawiają najczęściej dziewczyny ubrane na ludowo, choć niektóre obrazują wizerunek polityków, pisarzy, postacie historyczne czy zabytki Rosji. W czasie pierestrojki, przywódcy Związku Radzieckiego byli często inspiracją umieszczoną na matrioszce, począwszy od Michaiła Gorbaczowa, przez Józefa Stalina i Nikity Chruszczowa, po Włodzimierza Lenina. Dzisiejsze wersje przedstawiają m.in. Władimira Putina, Dmitrija Miedwiediewa i Borysa Jelcyna. Współcześni artyści nadają laleczkom nowe style, które obejmują karykatury znanych artystów, zwierząt i innych. Liczba lalek w środku zwykle nie przekracza kilkunastu, choć bywa i większa. W zbiorach Muzeum Historycznego Moskwy znajduje się niezwykły okaz matrioszki składającej się ze 100 elementów.
JAJA FABERGE
jaja Faberge Jaja Faberge były wykonywane w pracowni nadwornego jubilera na wyjątkowe zamówienia arystokracji rosyjskiej oraz osób z rodziny Aleksandra III Romanowa. W ówczesnych czasach były modnym prezentem wielkanocnym. Wykonywane ze złota, bogato zdobione szlachetnymi kamieniami, macicą perłową, a także kością słoniową. W środku jajka przeważnie kryła się jakaś niespodzianka, która była objęta precyzyjną tajemnicą aż do momentu otworzenia podarunku. Ich twórcą był Peter Carl Fabergé.
Łącznie zachowały się 42 jaja Faberge. Najdroższe z nich, Zima, zostało sprzedane za 13,5 mln dolarów. Najbardziej niezwykłym dziełem jest jajko Azow. Na aukcji w domu Christie's, w roku 2007 dnia 28 listopada, sprzedano za rekordową sumę, tj. 18,5 mln dolarów jajo z zegarem i kogutem. Kogut podobnie jak kukułka w zegarach sygnalizuje pełną godzinę. Jajo to powstało w 1902 roku dla rodziny Rotszyldów.

SIEDEM SIÓSTR STALINA
7 siostr Siedem Sióstr Stalina to nazwa radzieckich wysokościowców (nazwa „drapacze chmur” była zarezerwowana dla budowli zachodnich), których fundamenty zostały wylane w 1947 r. w 800. rocznicę powstania Moskwy.Budynki te miały być jak najwyższe,by mogły dorównać zagranicznym drapaczom chmur oraz pokazać potęgę Stalina. Owe budowle miały być porozrzucane po całej Moskwie, początkowo w planie było ich osiem, jednak z pomysłu zbudowania Zaradye odstąpiono. Związkowi Radzieckiemu nie udało się wybudować ósmego projektu, jednak nie poszedł on całkiem w zapomnienie, bowiem w 2005 r. oddano do użytku Pałac Triumf, który był budowany według projektu z lat 50. Dziewięcioskrzydłowy gmach stał się najwyższym w Europie (264 m). Nowe czasy najbardziej widoczne są tu w cenach apartamentów. Jedno z większych mieszkań sprzedano za ponad 2 mln dolarów.
"RUSKA WÓDKA"
Stereotypem jest przypisywane Rosjanom pijaństwo. Każdy chyba zna określenie "ruska wódka", które dotyczy alkoholu o dużej wartości procentowej. Polacy uważają, że prawdziwy Rosjanin nie schodzi poniżej 60-70% no i oczywiście "nie zakąsza po pierwszym". Jest to związane z rozległymi terenami Syberii i wieczną zimą, która wręcz skłania do rozgrzewania się alkoholem. Pędzenie samogonu jest jakby sportem narodowym, a prawdziwy mężczyzna, silny, dobrze zbudowany, mocarny syberyjski chłop bez szklanki samogonu nie wychodzi z domu. Na ten temat krąży nawet wiele dowcipów i choć w rzeczywistości Rosjanie piją tak samo jak Polacy i wbrew przyjętym poglądom są nauczeni zagryzania wódki, to w stereotypie są uznawani za naród pijaków.
DZIEŃ KOBIET
Dzień Kobiet w Rosji, nazywany też dniem wiosny jest także rosyjską tradycją. Obowiązkowym trunkiem w Dniu Kobiet jest półsłodki szampan Sowietskoje Igristoje dla pań, a dla mężczyzn oczywiście tradycyjna wódka. Dzień Kobiet jest takim dniem w Rosji, gdy przedstawicielki płci pięknej mogą się upić bezkarnie, a ich partnerzy mają obowiązek zaopiekować się nimi.
NOWY ROK
Rosjanie mają wiele ciekawych zwyczajów związanych z nadejściem nowego roku. Jednym z nich jest pieczenie pierożków z niespodzianką. Pierożki, oprócz zwykłych są trzech rodzajów; słodkie, słone i z monetą. W czasie noworocznego posiłku każdy z domowników bierze jeden pieróg. Jeśli wybierze ten, w którym gospodyni skryła monetę, oznacza to, iż nowy rok będzie niezwykle bogaty. Słodki oznacza dobry i pełen miłości rok, słony – problemy i łzy. Jeśli domownik otrzyma zwykły pierożek, nic nowego go w nadchodzącym roku nie czeka.
NAPOJE
Z napojów warto spróbować kwasu chlebowego (ros. квас albo inaczej kwas to rosyjski napój narodowy od XVI wieku. Pierwsze wzmianki o kwasie chlebowym na Rusi pochodzą już z X wieku. Kwas to chłodzący napój musujący przyrządzany z osłodzonej wody, chleba razowego, drożdży wywołujących fermentację, cukru, mąki i innych dodatków, np. owoców, miodu). Napój bogaty jest w witaminy B1 oraz E, korzystnie wpływa na nasze samopoczucie. Stwierdzono także, iż picie kwasu zapobiega wielu chorobom (np. grypie). Zawiera od 0,7% do 2,2% alkoholu i jest określany jako bezalkoholowy bądź niskoprocentowy napój. Warto również spróbować rozmaitych soków (popularna firma: Wimm-Bill-Dann). Na pewno nieodzownym elementem kuchni rosyjskiej są też alkohole. W sklepach monopolowych i spożywczych jest szeroki wybór wódek (są uznawane za najlepsze na świecie. Na terenie Rosji wódka pojawiła się już pod koniec XIV wieku. W Petersburgu jest bardzo duży wybór wódek, także petersburskich. Jedną z takich wódek jest Carskaja Originalnaja. Butelka wódki kosztuje średnio dwa razy taniej niż w Polsce. Przez granicę rosyjską można przewieźć maksymalnie 1 litr wódki na osobę). Mniej jest natomiast gatunków piwa. Zdecydowanie najpopularniejsza jest Baltika (numer na puszce tej marki od 1 do 13 oznacza zawartość alkoholu, im wyższy numer tym mocniejsze piwo).
ŚWIĘTA
jaja Faberge W Rosji uroczyściej niż Boże Narodzenie świętowany jest Nowy Rok. Wynika to z tego, że w prawosławnej tradycji Boże Narodzenie nigdy nie odgrywało takiej roli jak w Kościele katolickim. Dla prawosławnych większe znaczenie zawsze miała Pascha, czyli zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Większość Rosjan wita Nowy Rok w gronie rodziny lub przyjaciół, przy choince i suto zastawionym stole. Właśnie wtedy nasi wschodni sąsiedzi składają sobie życzenia i obdarowują się prezentami. Dzieciom podarunki - najczęściej są to zabawki i słodycze - tradycyjnie przynoszą Dziadek Mróz i Śnieżynka. Popularne są też zabawy sylwestrowe na świeżym powietrzu. W Moskwie odbywają się one tradycyjnie na Placu Czerwonym, Placu Teatralnym i Placu Twerskim. Obchody Bożego Narodzenia rozpoczyna Soczelnik, czyli wieczerza wigilijna. Na stole obowiązkowo powinno się znaleźć 12 postnych dań. Tradycyjnie są to kasze, grzyby, sałatki warzywne, ciasta i pierniki. Niekiedy - również ryby. Wśród młodych modna jest faramuszka, czyli zupa piwna, znana w Rosji jako staropolskie danie postne. Głównym daniem wigilijnym jest jednak kutia, którą przygotowuje się z ziaren pszenicy, miodu, kaszy, maku lub orzechów. Na wigilijnym stole nie powinno też zabraknąć prosfory, czyli poświęconego chleba ofiarnego, oraz kompotu z suszu. Natomiast głównym daniem świątecznego obiadu jest zwykle gęś z jabłkami. Wieczerzę wigilijną poprzedza 40-dniowy post. Prawosławni powstrzymują się wtedy od spożywania nie tylko mięsa i jego przetworów, lecz także nabiału, a często - ryb. Okres świąteczny w Rosji trwa do nocy z 13 na 14 stycznia, kiedy to obchodzony jest "stary" - według kalendarza juliańskiego - Nowy Rok.